Några tankar om ärkebiskopen

Jag vill egentligen inte kommentera sånt här, men jag känner att jag måste. Jag vet inte vad jag ska få ut av det, kanske bara att jag får lov att uttrycka mitt missnöje. Men det är läskigt, så otroligt läskigt, för jag e fortfarande osäker själv på så många sidor. Men jag övar.
 
Sverige har fått en ny ärkebiskop. Antje Jackélen.
Och jag är tveksam. skeptisk.
Inte för att hon är kvinna.
Inte för att hon är tyska.
Utan för att hon har en tveksam syn på kristendomen. Jag håller helt enkelt inte med henne.
Visst, vem är jag att döma ut hennes tro och hennes relation till Gud. Och jag vill vara tydlig med att jag inte dömer ut hennes personliga relation till Gud, den vet jag ingenting om. Det handlar om den tron hon presenterar utåt.
Och för vissa kan det tyckas vara töntigt att bara fokusera på en eller två frågor. Men de är viktiga för mig.
Hon ifrågasätter Jungfrufödseln och säger att Jesus säger inte att han är den enda vägen till Gud.
 
Att ifrågasätta allt man hör är viktigt, och jag menar inte att man måste köpa allt med en gång på rak arm. Men samtidigt, om man börjar plocka bort saker eller tänker att vissa saker är skrivet för att man ska tolka och inte läsa bokstavligt. När ska man då sluta ta bort och tolka om.
 
I Lukasevangeliet 1:28-35 (Svenska folkbibelns översättning) kan man läsa:
 
28Ängeln kom in och sade till henne: "Gläd dig, du benådade, Herren är med dig."
29Men hon blev förskräckt vid hans ord och undrade vad denna hälsning kunde betyda.
30Då sa ängeln till henne: "Frukta inte, Maria, du har funnit nåd hos Gud.
31Se, du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus.
32Han skall bli stor och kallas den Högstes Son, och Herren Gud skall ge honom hans faders Davids tron. 33Han skall vara konung över Jakobs hus för evigt, och hans rike skall aldrig få något slut."
34Maria sade till ängeln: "Hur skall detta kunna ske? Ingen man har rört mig?"
35Ängeln svarade henne: "Den helige Ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över dig. Därför skall också barnet kallas heligt och Guds Son."
 
I vilket sammanhang kan vi då läsa detta? Jo, ärkeängeln Gabriel besöker Maria och talar om för henne att hon skall föda Guds son. Vem har skrivit detta? Lukas, en icke Judisk läkare som bestämt sig för att genom noggrann forskning skriva ner allt i rätt ordning (Luk1:1-4). Då han är den enda som har med födelsen och Marias historier är det mycket troligt att han faktiskt har träffat och intervjuat Maria själv. Men tänk om hon ljög för Lukas för att få det att låta bra? Det kan man tänka, men det innebär att hon ljög om änglar och om den Helige Andes verkan, och vi vet ju hur det gick för Ananias och Safira som ljög inför Gud... (Apg 5:1-11)
Alltså skulle jag vilja påstå att Maria talade sanning för Lukas, vilket betyder att det som Lukas skriver är sanningen. Alltså inte något som man bara kan "tolka" eller se som mytologiskt textspråk för något viktigt.
 
När det kommer till det där om Jesus är den enda vägen till Gud, så tar frågeställaren också upp följande bibeltext Johannesevangeliet 14:6
 
6Jesus sade till honom: "Jag är vägen och sanningen och livet. Ingen kommer till fadern utom genom mig.
 
Trots att hela versen läses upp i frågan väljer Antje att bara kommentera det första stycket. Jag är vägen och sanningen och livet. Hon menar att Jesus aldrig säger att han är den enda vägen, eller den enda sanningen eller det enda livet. Utan att det kan finnas många andra vägar att vandra till Gud på. Men, undrar jag då, den sista biten, den du precis hoppade över. Ingen kommer till fadern utom genom mig. Vad menar Jesus med detta då?
Jag tycker att detta bibelstället är så skönt, för det är en av få gånger som Jesus faktiskt är rakt på det. Han säger det han menar, det är ingen liknelse. Vägen till Gud går genom Jesus. kort och gott.
Jag bör nu lägga till att samtidigt som jag tycker att det är ett skönt bibelställe med tydliga direktiv, så tycker jag att det är ett apjobbigt bibelställe. För alla andra då, alla runt om i vår värld som inte har Jesus i sina liv, vad innebär det för dem? Jag vill att alla människor kommer till himlen, jag vill att alla människor kommer till Gud, men jag börjar inse att det nog inte är så.
 
För jag kan inte börja plocka bort det från bibeln som jag inte tycker om. Skulle jag börja göra det så skulle jag lika gärna kunna skippa bibeln helt och hållet. Bibeln är inte bara en bok med några fina citat eller historier i. Bibeln är min vägvisare, min karta till livet och till tron. Man förstår inte alltid allting, men man lär sig med tiden.
 
Därför är jag skeptisk till vår nya ärkebiskop. Hon har uttryckt syner på tron som jag inte håller med om, och som för mig är viktiga stöttepelare i mitt liv.
Men, att vi ska vara öppna för sammarbete, föra dialoger och ta hand om våra medmänniskor, det är viktigt. och det får hon också fram.
Men jag vill ha en kyrka där Jesus är i centrum. förlåtelsen, nåden, kärleken och bibeln.
 
Och nu har jag skrivit för mycket. Men jag är rädd att kyrkan kommer tappa tro, tappa fokus. För många som tycker som jag är alternativet att lämna svenska kyrkan. Men det om något innebär döden för svenska kyrkan. Så länge det finns människor som delar mina uppfattningar och som får lov att yttra sig så är Svenska kyrkan församlingen för mig. Förändringen måste få komma inifrån. Låt oss visa att bara för att man har en bibeltrogen tro innebär det inte att man är en dålig människa. Kärleken finns där ändå.
 
Nu vågar jag inte skriva mer...
Ganska rädd för hur detta ska tas emot...
 
 

RSS 2.0